Korean skincare routine - raindropskincare

Korean Skincare Routine

Hey lieve skincare-liefhebber,

Wat fijn dat je de weg naar deze pagina gevonden hebt!

Hieronder kan je een uitgebreid stappenplan vinden waarmee je dagelijks maximum 2x 15 min besteedt aan je skincare routine. In enkele stappen laten we je zien hoe je je huid de beste zorg geeft. 

K-Beauty (Korean Beauty) is veel meer dan alleen een trend uit Zuid-Korea. Het is een beauty methode waarbij een gezonde huid en huidverzorging belangrijker zijn dan het bedekken van je huid onder vele lagen make-up. Een typisch Koreaanse skincare routine bestaat uit 10 stappen en zorgt voor een diep gereinigde, gehydrateerde en glowy huid. Benieuwd? Lees dan verder, en kom te weten welke stappen nodig zijn om een gezonde en mooie huid te krijgen! 

Belangrijk voor een correcte routine: set the basics right. Onder basis valt het volgende:

  1. Een correcte reiniging, in 2 stappen, olie en een milde reiniger (zie stap 1 en 2 hieronder)
  2. Tonic/Toner
  3. Dag/Nacht créme die correct afgestemd is op je huidtype
  4. SPF of zonnefactor (winter en zomer)

Stap 1: Cleansing Oil

Een cleansing oil is de allereerste stap in een Koreaanse skincare routine. 

Waarom? Olie gaat alle olie-achtige structuren op je huid en in je poriën op een effectieve manier neutraliseren. Denk aan make-up, talg, zonnebrandcrème en het andere vuil dat zich op je huid en in je poriën ophoopt. De oliën in de cleanser hechten zich aan de oliën op je huid en in je poriën en zullen werken als een soort oplosmiddel. Het is niet alleen een goede reiniger, de olie zorgt ook voor voeding en hydratatie van de huid.
Hoe? Breng een kleine hoeveelheid aan op de huid en masseer het zachtjes in de huid. Voeg met je vingertoppen een beetje water toe in cirkelvormige bewegingen zodat de cleansing oil een emulsie wordt die je makkelijk en grondig kunt afspoelen. Dep je gezicht voorzichtig met een droge, schone handdoek en vervolg met stap 2, een water cleanser.

Stap 2: Cleanser op waterbasis

Als je na het gebruik van een oil cleanser een reiniger op waterbasis gebruikt, heb je meteen de beroemde 'double cleansing' onder de knie. Dit is een grondige maar milde manier om de huid te reinigen. Deze routine van dubbel reinigen zal er op lange termijn voor zorgen dat je een zuivere en schone huid krijgt met minder opvallende poriën!

Waarom? Een water cleanser, zoals een schuim en cleansing gel, zal er voor zorgen dat je huid nog dieper wordt gereinigd dan wanneer je alleen een cleansing oil gebruikt, zoals in stap 1 beschreven. Het zal er voor zorgen dat de restjes cleansing oil, die op de huid kunnen achterblijven, gereinigd worden. Ook zal het je huid helpen kalmeren.

Reinigingsgels en schuimende reinigers zijn geschikt voor een normale tot vette huid. Voor een gevoelige of droge huid is een schuimende reiniger minder geschikt. Daarvoor gebruik je beter een mildere reiniger die ook verkrijgbaar is in ons gamma.

Hoe? Maak de huid vochtig met behulp van water en breng de cleanser aan op je vingertoppen, masseer het zachtjes over een vochtige huid. Het is belangrijk voldoende tijd te nemen bij de reiniging, aangezien dit een van de belangrijkste stappen in je routine is. Als je klaar bent met wassen, spoel je je gezicht schoon met lauw water. Gebruik geen extreem koud of warm water. Koud water sluit de poriën, terwijl warm water er voor zorgt dat er beschadiging optreedt aan de huid en poriën, waardoor de volgende stappen in de routine minder effectief zullen zijn. Als laatste dep je de huid droog met een zachte en, zeer belangrijk, propere handdoek. 

TIP: Wij gebruiken tissues om tussen de stappen door onze huid droog te deppen.

Stap 3: Exfoliant

Heb je last van schilfertjes, een doffe huid, een ruwe huidtextuur, puistjes en/of mee-eters? Dan kan exfoliëren een geweldige manier zijn om je skincare routine een upgrade te geven! 

Waarom? Een exfoliant ontdoet de huid van dode huidcellen die zich op het huidoppervlak ophopen, voor een doffe teint kunnen zorgen en zelfs mee-eters en puistjes kunnen veroorzaken. Door regelmatig een exfoliant te gebruiken komt er een zuivere, gezonde en egalere huid tevoorschijn. Je kunt een chemische exfoliant gebruiken waarvan salicylzuur, glycolzuur en melkzuur bekende voorbeelden zijn. Er is voor iedere huid wat wils. Bekend zijn ook de fysieke exfoliants oftewel scrubs, die bijvoorbeeld stukjes walnootschil of suiker gebruiken om een gladde, zachte huid te krijgen.

Hoe? Een exfoliërende toner breng je aan na het reinigen. Je hebt ook wash-off producten zoals maskers die je na een korte tijd weer afspoelt. Een fysieke scrub masseer je met zachte ronddraaiende bewegingen over de huid en spoel je ook af met lauwwarm water. Let hierbij wel op de gevoelige huid rond je lippen en rond je ogen.

Stap 4: Toner/mist

We blijven het zeggen: een gehydrateerde huid is een gezonde huid! Om de huid extra te hydrateren is een toner of een mist perfect!

Waarom? Toners geven je huid een extra hydraterende boost na het reinigen en helpen zo om die felbegeerde, egale look te krijgen. Ook zorgen toners ervoor dat andere huidverzorgingsproducten beter door de huid worden opgenomen. Je hebt toners in alle soorten en maten en voor allerlei huidtypen. Het hoofddoel is hydratatie, maar veel toners bevatten ook antioxidanten of kalmerende ingrediënten die de huid helpen in topconditie te blijven.

Hoe? Zoveel mensen, zoveel wensen. Sommige mensen drenken een wattenschijfje in toner en vegen dit over hun gezicht, maar er is ook een groep die een kleine hoeveelheid toner direct op het gezicht aanbrengt met (schone) handen. Beide manieren zijn mogelijk. Een mist spray je vanaf ongeveer 20 cm afstand van het gezicht (wel je ogen dichtdoen!). Vervolgens dep je de mist zachtjes in de huid totdat deze is geabsorbeerd.

Stap 5: Essence

Essences zijn nog redelijk onbekend in Europa. Een essence is iets wateriger dan een serum maar geconcentreerder dan een toner. Een soort gulden middenweg dus! Ze zijn een essentieel onderdeel van je K-beauty routine omdat ze hydrateren én rijk zijn aan antioxidanten of heilzame plantaardige extracten. 

Waarom? Essences zijn vergelijkbaar met toners, maar ze zijn over het algemeen wat voedzamer en zijn iets krachtiger. Ze zijn de sleutel tot een gehydrateerde, verzorgde en stralende huid, passen naadloos in zowel je ochtend- als je avondroutine en geven een rijke laag aan hydratatie. In een Korean skincare routine is een essence onmisbaar om een stralend fundament voor een gezonde huid te creëren.

Hoe? Breng de gewenste hoeveelheid aan op een gereinigde huid (na het tonen). Dep het product in de huid totdat het volledig is geabsorbeerd.

Stap 6: Treatment

Bij deze stap in de skin care routine wordt huidverzorging echt specifiek. Je kunt serums, spot treatments en ampoules gebruiken om bepaalde problemen gericht aan te pakken.

Waarom? Er is voor ieder probleem wel een behandeling. Heb je last van donkere vlekjes? Gebruik dan een verhelderend serum met vitamine C of zoethout-extract. Heeft je huid wat kalmerende verzorging nodig? Misschien is een ampoule met centella asiatica of panthenol iets voor jou. Peptiden en retinoïden stimuleren de celvernieuwing en zorgen voor een stevige, veerkrachtige huid. En als je snel van een irritant puistje af wilt komen, grijp dan naar de pimple patch om wondgenezing te versnellen en de infectie te beschermen.

Hoe? Voor serums en ampoules geldt: breng een gewenste hoeveelheid aan op de huid en dep tot het product volledig door de huid is opgenomen. Spot treatments breng je alleen aan op het aangedane gebied. Lees bij twijfel altijd goed de gebruiksaanwijzingen op de verpakking.

Stap 7: Gezichtsmasker

Ahhh.. Het gezichtsmasker. Hier komen ontspanning en skincare op een volmaakte manier samen! Er zijn verschillende soorten gezichtsmaskers met elk hun specifieke effecten en toepassingen.

Wat?
  • Sheet maskers zijn de bekendste maskers van de Korean skincare routine. Dit zijn maskers gemaakt van een speciaal sheet-materiaal dat gedrenkt is in een essence of ampoule.
  • Nachtmaskers worden voor het slapengaan aangebracht en verzorgen de huid terwijl je slaapt.
  • Peel off maskers zijn bedoeld om dode huidcellen en mee-eters te verwijderen, om zo de poriën zuiver en schoon te houden. 
  • Wash off maskers verzorgen, verzachten, verjongen of hydrateren de huid. De naam zegt het al: je spoelt ze af. Na een wash off masker voelt je huid heerlijk en verzorgd aan!
Hoe?

Sheet masker: verwijder het sheet masker uit het zakje en plooi het voorzichtig open. Plaats het masker op het gezicht en laat het 15-20 minuten op je gezicht zitten. Verwijder het masker en dep het resterende serum met je vingertoppen totdat het volledig geabsorbeerd is. Een selfie maken is optioneel.
Nachtmasker: breng het masker aan op een droge, gereinigde huid en masseer het zachtjes in de huid voor extra absorptie. Laat het ‘s nachts inwerken en spoel het ‘s ochtends af met lauw water.
Peel off masker: breng een gemiddelde hoeveelheid aan op het hele gezicht (of een gedeelte daarvan), behalve rond de ogen en lippen. Laat het masker 20-30 minuten volledig drogen en trek de opgedroogde laag dan zachtjes van je gezicht af. Heel. Erg. Satisfying.
Wash off masker: breng het masker aan op een droge, gereinigde huid en laat 10-20 minuten intrekken. Spoel af met lauw water.

Stap 8: Oogverzorging

De huid rondom je ogen is dun en gevoelig. Hier worden dan ook vaak de eerste tekenen van huidveroudering zichtbaar (hallo fijne lijntjes, wallen en kraaienpootjes). 

Waarom? De huid rondom je ogen bevat minder talgklieren, waardoor de huid sneller uitdroogt en extra kwetsbaar is voor rimpels en fijne lijnen. Het is dan ook helemaal geen slecht idee om voor dit delicate gebied een speciale oogcrème te gebruiken die gericht is op het verzorgen en verstevigen van de huid.

Hoe? Breng ‘s ochtends en ‘s avonds de gewenste hoeveelheid aan rondom de ogen. Dep het product voorzichtig in de huid totdat het volledig geabsorbeerd is.

Stap 9: Moisturizer

Een goede moisturizer die bij jouw huidtype past is goud waard! 

Waarom? Een moisturizer is een skin care basic. Maar dat het 'basic' is, maakt het niet minder belangrijk: naast reinigen is moisturizen het fundament voor een goede huidverzorging. Over het algemeen profiteren droge huidtypes het meest van een gezichtscrème of gezichtsolie en heeft de vettere huid baat bij een gezichtsgel of emulsie. 

Hoe? Breng een gewenste hoeveelheid crème, gel of olie aan op een gereinigde huid en dep het zachtjes in de huid. 

Stap 10: Zonnebrandcrème

In Korea is zonnebrandcrème heilig en de zon de vijand! Kunnen wij daar wat van leren?

Waarom? Dat je alleen in de zomer zonnebrandcrème hoeft te gebruiken is allang achterhaald. In de koudere maanden is de UV-index misschien laag, maar als je veel buiten bent of dicht bij een raam zit is het aangeraden om alsnog zonnebrandcrème te dragen. Er zijn twee soorten straling die onze huid beïnvloeden: UVA en UVB. UVB zorgt voor een verbrande huid en merk je dus snel, maar UVA dringt dieper in de huid door en vernietigt collageen. Het resultaat zie je pas na een langere tijd: pigmentvlekken, rimpels, een slappe huid en zelfs een risico op huidkanker. Zonnebrandcrème is een effectieve manier om huidveroudering (en huidkanker) te voorkomen. Het beschermt je huid tegen de schadelijke straling van de zon.

Hoe? Breng de zonnebrandcrème ongeveer 30 minuten voordat je de zon in gaat aan. Smeer een laag op de huid als laatste stap van je (ochtend) verzorgingsroutine. Een vuistregel is ongeveer twee vingers of een halve theelepel. Breng het elke 2 uur opnieuw aan voor continue bescherming.

 

Hopelijk heeft deze blog het een en ander duidelijk gemaakt! Tien stappen klinkt veel, maar zodra je weet wat elke stap inhoudt, wordt het makkelijker toe te passen op je eigen routine. Pas dit stappenplan gerust aan aan je eigen levensstijl, huidtype, seizoen enzovoort. Zo bekom je een skincare routine die het beste voor jou werkt.

Terug naar blog